Podpisana kolektivna pogodba

📅 24. julij 2020

Po več kot dvajset let trajajočih pogajanjih za podpis Kolektivne pogodbe za gozdarsko dejavnost – normativni del je Sindikatu Zavoda za gozdove Slovenije uspelo pripeljati pogajalski proces do podpisa kolektivne pogodbe, ki je bila podpisana na sedežu MKGP 24. 7. 2020. Podpisnik kolektivne pogodbe s strani Sindikata državnih organov Slovenije je bil Frančišek Verk, s strani Sindikata Zavoda za gozdove Slovenije pa Boštjan Režonja. Na vladni strani jo je podpisal mag. Andrej Šircelj z  Ministrstva za finance, s strani resornega Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa dr. Aleksandra Pivec.


V letu 2020 je podpis Kolektivne pogodbe za gozdarsko dejavnost – normativni del edina podpisana pogodba med sindikati in državo, zato si lahko to štejemo za velik uspeh. Podpis le-te pa je tudi dodaten signal s strani MKGP o pomembnosti gozdarske panoge v prihodnosti. Pogodba dodatno ureja delovanje Sindikata ZGS, ureja kraj opravljanja dela, delo izven opisa delovnega mesta, varovanje starejših javnih uslužbencev, vzdrževanje osebne varovalne opreme, letni dopust in še nekatere ostale pravice, o katerih si lahko podrobno preberete na spodnji povezavi:

Nekaterih težav, ki pestijo gozdarsko dejavnost, kot je prevoz z lastnimi osebnimi vozili, delo v neugodnih vremenskih razmerah, delo z nevarnimi invazivnimi vrstami, nadpovprečna okuženost zaposlenih na ZGS z boreliozo in meningitisom ipd., s to kolektivno pogodbo nismo odpravili. Kljub temu velja zahvala vsem, tudi pogajalski skupini na vladni strani, resornemu ministrstvu in vsem ostalim, ki so kakorkoli pripomogli k temu, da smo Kolektivno pogodbo za gozdarsko dejavnost – normativni del uspešno podpisali.


Boštjan Režonja

Predsednik KS ZGS